Maine leviää

Jahka sodat oli saatu sodittua, Vuontis-Kalle ja Maija ottivat mäen hoitoonsa. Ja hyvin ottivatkin! Mäelle perustettiin vihdoin virallisesti Suomen viimeinen kestikievari. Minä toki auttelin rakennusvaiheessa sen mitä muiden huomaamatta kykenin, ja melkoinen pytinki saatiinkin pystyyn. Siinä samalla rakennettiin myös sauna, ja kerran koettuani sen lämmön ja ihastuttuani saunavihtojen tuoksuun minusta tulikin Saunatonttu. Asetuin lauteiden alle asumaan ja otin tehtäväkseni pitää saunaa kunnossa.

Maijasta oli tullut anoppinsa opissa hyvä emäntä, ja hänen emännöintiaikanaan majatalon maine alkoi levitä ja vieraita tulla yhä kauempaa. Ruokaa ja mukavuutta pidän arvossa toki minäkin, mutta siisteyden suhteen Maija oli minun nähdäkseni suorastaan turhantarkka: muistan monena yönä hanganneeni itse omia jälkiäni juuriharjalla pirtin lattiasta, jotta emäntä ei olisi aamulla huomannut minun liikuskelleen. Juuriharjan käyttäjänä en suinkaan ollut ainoa, vaan Maija pani siivoamaan ties ketä sukulaisia ja valvoi touhua kellon kanssa. 


Vaikka siisteydessä tahi ruuassa ei toden totta ole ollut valittamista koskaan, kyllä minä väitän, että se oli tunnelma kokonansa, joka väkeä tänne houkutteli. Illat toisensa perään Vuontis-Kalle viihdytti vieraita kertomalla tarinoita milloin mistäkin ajasta, ja hänen puhetapansa huvitti etenkin etelämmästä tulleita vieraita. Kallella oli tapana sanoa, että elämä ilman juhlia on kuin pitkä tie ilman majataloa, ja se on kovan luokan totuus se.

Muistelisin, että Maijan ja Kallen kaudella siinä 1970-luvun taitteessa Majatalolle alkoi tulla tunnustusta ihan valtakunnan tasolla asti. Kertakaikkisen erinomaiseksi kokiksi kehittynyt Maija valittiin läskisoosin teon Suomen mestariksi, ja tuolle tunnustukselle talon väki hyväntahtoisesti hörähteli. Läskisoosi ei tietenkään ollut ainoa ruokalaji, vaan esimerkiksi Maijan reseptillä tehdyt poronkielet otettiin jopa Helsingin vaakunan ruokalistalle. Myöhemminkin on palkintoja sadellut. Seuraavaksi oli kuitenkin Kallen ja Maijan pojan, Matin, aika ottaa majatalo hoitoonsa.


Kalle tarinoi myöhemmin siitä, millaisia turisteja Majatalossa kävi.